Ordung muss sein, czyli o warunkach pracy w Niemczech - cz.2

Zwrot podatkuFormularz kontaktowy

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Jubira F.H.U. moich danych osobowych w celach przesyłania informacji handlowych drogą elektroniczną, w szczególności na potrzeby przygotowania dla mnie przez Jubira F.H.U. oferty na odzyskanie podatku. Zostałem poinformowany, iż administratorem moich danych osobowych jest Jubira F.H.U. z siedzibą w Sosnowcu oraz że udostępnienie danych jest dobrowolne. Mam prawo wglądu do treści danych oraz żądania ich poprawienia bądź usunięcia.

warunki pracy

W pierwszej części artykułu, "Ordung muss sein, czyli o warunkach pracy w Niemczech - cz.1" informowaliśmy o zwyczajach panujących w niemieckich firmach. Sztywne reguły panujące w wielu przedsiębiorstwach i instytucjach mogą okazać się "nie do zniesienia" dla tzw. nowicjuszy, jednak szybkie zapoznanie się z nimi i nauczenie się ich przestrzegania, pozwala zrozumieć, dlaczego niemieckie produkty uchodzą za trwałe i solidne oraz uznawane na całym świecie.

O kulturze słów kilka
Grzecznościowe wyrażenia do swoich współpracowników i zwierzchników wymagają szacunek nie tylko do siebie nawzajem, ale i do wykonywanej pracy. Warto jednak mieć świadomość, że możemy usłyszeć zwrot grzecznościowy razem ze swoim nazwiskiem. Niemcy bowiem zwracają się do siebie praktycznie wyłącznie po nazwisku. W Polsce zdecydowanie nie jest to forma grzecznościowa, jednakże u naszych zachodnich sąsiadów nie należy tego brać do siebie i martwić się, że komuś się podpadło - trzeba to po prostu traktować jako normę.

 

Nałogi w pracy
Nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć, że uporządkowanych Niemców picie alkoholu w pracy jest po prostu niedopuszczalne. Ten temat nie podlega żadnej dyskusji. Z kolei, jeśli chodzi o palenie papierosów, praktycznie każdy niemiecki land stosuje względem tego nałogu swoje własne przepisy. Ponadto, w większych firmach właściwie norma na dzień dzisiejszy stają się miejsca specjalnie wydzielone do palenia i za karygodne uznaje się palenie w miejscach przeznaczonych dla osób niepalących.

 

Czas na przerwę
Zazwyczaj pomiędzy godziną 9:30 a 10:30 w Niemczech spożywane jest śniadanie. Jest ono niepodważalnym czasem dla pracownika, który ma wówczas z reguły od 15 minut do pół godziny dla siebie. Dodatkowo, niemiecki kodeks pracy przewiduje po sześciu godzinach dniówki półgodzinną przerwę, z której można zrezygnować lub podzielić ją na dwie mniejsze.

Podejmując zatrudnienie w niemieckiej firmie warto zapoznać się z regułami, jakie w niej obowiązują, aby szybko odnaleźć się w niemieckim porządku i dobrze czuć się w pracy poza granicami naszego kraju.

  • Działania: